Wilt u zich inschrijven als nieuwe patiënt?

Instructie direct na plaatsen immediaat prothese

Direct na behandeling

Bij u zijn net alle tanden getrokken en is de prothese geplaatst, 
Dit betekend dat onder uw prothese allemaal wondjes zitten die nu afgedekt en beschermd worden door de prothese als een soort pleister.

  • De eerste 24 uur houdt u de prothese in, ook `s nachts, zonder deze tussendoor schoon te maken.
  • De eerste volgende 48 uur dus een dag na plaatsen, houdt u `snachts de prothese in, maar maakt u hem tussendoor schoon, hierbij poetst u niet het tandvlees, of de wondjes.
  • Spoelen met water of een zoutoplossing mag de eerste 72 uur enkel met prothese in, daarna mag dit ook met prothese uit.

 

Bloeding na behandeling

Na het plaatsen van de prothese kan er een druppeltje bloed uit uw mond komen, dit komt omdat u nog verdoofd bent en het langs uw mondhoeken kan lopen. Dit wordt minder nadat de verdoving is uitgewerkt. 
In de nacht kan er best wat bloed op uw kussen belanden, dit is niet erg, dat is speeksel met een rode kleur.
Echter als u dikke slierten diep rood bloed uit u mond krijgt kan dit duiden op een nabloeding. In dit geval moet u contact opnemen met de praktijk. Door te bellen met 0161-491515

 

Pijn na behandeling

Het kan erg gevoelig zijn en mogelijk dient  u pijnstilling te nemen, hierbij is het gebruik van paracetamol aanbevolen en gebruik hierbij 1000mg max 4x per dag.
Gedurende de eerste 3 weken zal het erg gevoelig kunnen zijn, zolang duurt het voor de wondjes grotendeels genezen zijn.
Gaande weg kunt u zeer lokaal een drukpijn voelen, dit duid op een drukplaats, hiervoor kunt u bellen naar de praktijk dan slijpen we de prothese iets in, zodat de pijn verdwijnt.

Schoonmaken van uw prothese

Net als een gewoon gebit moet u ook uw prothese goed schoonhouden. Anders blijven er voedselresten achter op of onder uw prothese en dat kan problemen gaan geven.

  • Reinig de prothese dagelijks; gebruik hiervoor een protheseborstel., of nagelborstel.
  • Gebruik evt. handzeep of groene zeep voor extra reiniging, geen tandpasta.
  • Spoel de prothese goed af voor u het terugplaatst in uw mond.
  • Als u uw prothese niet in de mond hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar het dan in schoon water, een reinigingsmiddel is niet noodzakelijk, maar mag wel.
  • Leg uw prothese nooit in heet water en gebruik geen bleekmiddel of schuurmiddelen.
  • Poets uw tandvlees en tong met een gewone tandenborstel, nadat de wondjes volledig genezen zijn

 

Los gaan zitten prothese

Na een tijdje gaat de prothese losser zitten, omdat de wondjes genezen en hierdoor de zwelling. Dit kunnen we oplossen om er een tijdelijke laag in te plaatsen, dit gebeurd vaak pas na enkele maanden, aangezien het eerst moet genezen. De totale genezing duurt 12 maanden. Dan kunnen we kijken om de protheses aan te passen, of evt. Een hele nieuwe te maken.

 

Vooruitzicht

In het begin is het mogelijk afzien, aangezien het toch een ingrijpende behandeling is, dit wordt steeds beter. Helaas geld hierbij vooral: “Tijd heelt alle wonden”! Geef het de tijd en dan heeft u uiteindelijk een goed functionerende prothese. Maar let op het blijft een prothese, vergelijkbaar met een kunstbeen. U komt overal, alleen misschien niet zo snel als u gewent was.